Monikulttuurisuuden huomioiminen koulutuksessa

Suomessa asuvien erilaiset kotiseutusidonnaiset ja muut identiteetit, kielet, uskonnot ja katsomukset vaihtelevat. Siitä huolimatta elämme rinnakkain tasa-arvoisina ja jatkuvassa vuorovaikutuksessa keskenämme. Käyttäytymiseen ja toimintaan vaikuttavat arvot ja asenteet, joita jokainen ihminen oppii omassa kasvuympäristössään, mutta ne kehittyvät koko eliniän. Mikään kotimaa, kieli, uskonto tai katsomus, ei tee kaikista ryhmänsä ihmisistä samanlaisia ja samoin käyttäytyviä.

Toimintaan ja käyttäytymiseen vaikuttavat arvot, asenteet ja tavat opitaan omassa kasvuympäristössä, lapsuuden kotiseudulla. Ne kuitenkin kehittyvät läpi elämän. Mitään yhtä ihmisryhmää edustavaa kulttuurista roolimallia ei siis ole, eikä kulttuuri-identiteetti ole valmiiksi annettu tai tee tiettyyn ryhmään kuuluvia ihmisiä samoin käyttäytyviksi tai toimiviksi.

Tärkeintä ihmisen kohtaamisessa hänen taustastaan tai erityispiirteistään riippumatta on molemminpuolinen kunnioitus, olettamusten välttäminen kysymällä sekä vastausten aito kuunteleminen, halu ymmärtää toista, kohdaten ihminen yksilönä.


LIsätietoja aiheesta:

Kulttuurinen moninaisuus - Suomen Kotiseutuliitto

Kulttuurinen moninaisuus ja kielitietoisuus | Opetushallitus (oph.fi)

Uskonnot - Uskonnot Suomessa-hanke