1.6 Taloudellinen turvallisuus
Taloudellinen turvallisuus tukee turvallisuuden tunnetta
Taloudellinen turvallisuus vaikuttaa turvallisuuden tunteeseen. Yllättävien tilanteiden varalle säästetty summa auttaa, kun sairastuu, jokin tärkeä tavara rikkoutuu tai huomaa kunnon heikentymisen vuoksi tarvitsevansakin jonkin apuvälineen. Jo tieto siitä, ettei jokin yllättävä asia vie asuntoa alta tai mahdollisuutta ostaa ruokaa ja maksaa laskuja tuo turvallisuuden tunnetta.
Taloudelliseen turvallisuuteen kuuluu rahan ja omaisuuden lisäksi niistä huolehtiminen ja huijareilta suojautuminen.
Oman talouden hallinta
Ihmisen on hyvä tiedostaa oma taloudellinen tilanne ja sen antamat mahdollisuudet ostaa esimerkiksi turvallisuusteknologiaa. Hänen ymmärtäessään, mistä rahaa tulee ja mihin sitä menee, pystyy hahmottamaan omat mahdollisuutensa erilaisiin hankintoihin.
Laskujen maksu ajallaan, ylimääräisten, turhien menojen välttely ja hankintojen suunnittelu tukee oman talouden hallintaa.
Kotivakuutus on tärkeä myös vuokralla asujalla, se suojaa sekä asukasta, naapureita että vuokranantajaa.
Henkilökortti, pankkitili, verkkopankki ja muut henkilökohtaiset tiedot
Erilaiset palvelut menevät yhä enemmän digimaailmaan. Se auttaa pienentämään järjestämisen kustannuksia sekä mahdollistaa asioinnin joustavasti, itselle sopivaan aikaan. Se kuitenkin tarkoittaa että tavallisen henkilöllisyystodistuksen, esimerkiksi passin tai henkilökortin, lisäksi on oltava digitaalinen tunnistautumisväline,
Usein tunnistautumiseen käytetään henkilökohtaisia verkkopankkitunnuksia. Niiden avulla voi asioida monessa paikassa, joten verkkopankkitunnuksien henkilökohtaisuus ja huolellinen säilyttäminen on todella tärkeää. Se kenen henkilöllisyydellä on kirjauduttu palveluun ja vahvistettu se verkkopankkitunnuksin, on vastuussa niistä toiminnoista joita palvelussa tehdään. On tapauksia, joissa omaisen verkkopankkitunnuksilla on tehty velkaa, josta hän ei ole ollut tietoinen, mutta joutuu sen maksamaan.
Henkilöllisyystodistusta ei saa lainata muille, vaan se on henkilökohtainen.
Huomaa kouluttaessasi maahanmuuttajia aiheesta
Ihmisen oikeutta omiin rahoihin, sekä velvollisuutta huolehtia omasta henkilöllisyystodistuksesta, verkkopankkitunnuksista, pankkikortista PIN-koodeineen sekä eri palveluiden salasanoista kannattaa korostaa. Toisissa yhteiskunnissa perheen miehet vastaavat rahoista ja kaikista niihin liittyvistä asioista, naisten jäädessä ilman pankkitiliä tai oikeutta käyttää omia rahojaan.
Maahanmuuttajia huijataan välillä myös saman etnisen ryhmän taholta. Työlainsäädäntöä loma- ja vapaaoikeuksineen sekä työaikalakia ja palkkakuittia maksettuine veroineen on hyvä avata.
Maahanmuuttajien tullessa erilaisista yhteiskunnista, joissa ei välttämättä verotus ja valtion toiminta ole samanlaisia kuin Suomessa, niiden läpi käyminen kannattaa, vaikka se jo kotoutumiskoulutukseen osaltaan kuuluukin. Kielitaidon karttuessa asiat ymmärtää paremmin ja "kertaus on opintojen äiti!"
Useampikin maahanmuuttajataustainen henkilö on kertonut ymmärtävänsä ihmisten suhtautumista heihin paremmin, hahmotettuaan kuinka valtion rahoitus toimii ja miten veroja maksetaan ja käytetään.
Usein muut kuin työperäisesti Suomeen tulleet maahanmuuttajat ovat etenkin alkuvuodet pienituloisia. Turvallisuusteknologiaa on myös edullista ja turvallisemmaksi muutetut toimintatavat ovat ilmaisia, joten niistä pitää heidän kanssaan keskustella. Palovaroitin maksaa muutaman euron, liukuesteet kenkiin noin kympin, heijastimia saa usein ilmaiseksikin, digitaalinen ovisilmä on viitisen kymppiä, eli ei ihan hirmuisen kalliita.
Kaikilla on oikeus turvalliseen elämään. Tehdään yhdessä Suomesta turvallisin maa koko maailmassa!