1.4 Liikkumisen turvallisuus

On tärkeää muistaa turvallisuussäännöt niin jalan, pyörällä kuin autollakin liikkuessa

Jalankulkijana

Valitaan jalkineet kelin mukaan. Jos on jäätä ja liukasta, käytetään joko nastakenkiä tai erillisiä kenkien päälle laitettavia liukuesteitä, joita on erilaisia. Niistä voi lukea lisää Liikenneturva/pitoa jalankulkuun.

Pitää olla tarkkaavainen ja seurata ympäristöä. Vaikka jalankulkijalla olisikin oikeus ylittää suojatie, varmistetaan, että se on turvallista.

Käytetään heijastinta pimeällä. Vaikka jalankulkija havaitsee pyörän tai auton, niiden kuljettaja ei välttämättä havaitse jalankulkijaa ilman heijastinta. Lisätietoa Liikenneturva/heijastin.

Liikenneturva havainnollistaa heijastimen merkityksen näkyvyyteen

Kuvasta näkee etäisyydet, milloin jalankulkija autosta havaitaan ilman heijastinta, sekä heijastimen kanssa.

Kuva: Liikenneturva

Pyöräilijänä


Pyöräilyreittiä suunnitellessa kannattaa reitti valita turvalliseksi ja suosia pyöräteitä, yli- tai alikulkuja sekä liikennevaloin ohjattuja risteyksiä. Yleisimmät auton ja pyörän kohtaamisonnettomuudet ovat risteyksissä. Liikennesääntöjen mukaiset väistämissäännöt sekä tiemerkinnät ja liikennemerkkien määräykset koskevat pyöräilijöitä. Talvella ajaessa kannattaa huomioida tien hoito ja sen aiheuttamat ongelmat pyöräilylle.

Pyöräilijä toimii liikennesääntöjen mukaisesti, sovittaa ajonopeuden muille tienkäyttäjille turvalliseksi ja ennakoi.

Turvallisesta pyöräilystä lisää Liikenneturva/pyöräily.

Pyöräilijän varusteet

Pyöräilijän varusteisiin kuuluu päätä suojaava kypärä, pyörässä on oltava sivusuuntaan näkyvät heijastimet, valkea etuvalo, punainen takavalo ja heijastin, jarrut ja merkinantolaite.

Pyöräilijä vastaa varusteiden kunnosta.

Kuva: Liikenneturva

Autoilijana

Autoilijana tärkeää on ennakointi. Matkaan varataan riittävästi aikaa, seurataan muuta liikennettä ja käytetään turvavyötä sekä lapsille turvaistuimia tai istuinkoroketta, heidän kokonsa mukaisesti.

Autolla ei saa ajaa päihteiden vaikutuksen alaisena. Puhelinta käytettäessä on käytettävä hands freetä ja puhelimen käyttö ei saa häiritä ajoa.

Noudatetaan liikennesääntöjä, Nopeusrajoituksia on noudatettava, perusrajoitus maantiellä on 80km/h ja taajama-alueella 50 km/h.
Kelin mukaisesti talvirenkaiden vaihto autoon, syksyllä ja keväällä musta jää voi yllättää.

Huomaa kouluttaessasi maahanmuuttajia aiheesta

Monessa maassa ei ole vastaavaa talviaikaa ja talven keliolosuhteita kuin meillä. Sen vuoksi liukkaus ja pitkä pimeä aika talvella voi yllättää. Heijastimet eivät ole kaikille tuttuja, joten niiden esittely ja käyttäminen on tärkeää. Helppo tapa havainnollistaa heijastimen merkitystä on Liikenneturvan kouluttajienkin käyttämä taskulamppupikatesti, jossa taskulamppu laitetaan otsalle ja sillä valaistaan muutaman metrin päässä olevia heijastimia ja nähdään miltä ne auton valoissa näyttävät.

Liikenneturvalla on hyviä, informatiivisia ja selkeitä aineistoja, myös selkosuomeksi sekä ruotsiksi, englanniksi ja venäjäksi. Niitä kannattaa hyödyntää omassa työssä.

Väistämissäännöt ovat eri maissa erilaisia, joten niitä kannattaa käydä maahanmuuttajan kanssa läpi.

Lasten kuljettaminen autossa vaatii turvaistuimet. Niiden käytön pakollisuudesta ja merkityksestä kannattaa puhua, koska ilman turvalaitteita, irrallaan autossa istuvat tai makaavat lapset ovat hyvin suojattomia onnettomuus- ja äkkijarrutustilanteissa. Lasten turvalaitteiden käyttö on osassa maita vapaaehtoista ja niiden pakollisuus saattaa olla osalle maahanmuuttajia uutta.

Liikenneturva on koonnut pikaoppaan Autolla Suomessa, se on saatavilla ja helposti tulostettavissa 8 eri kielellä.