Laaja-alainen turvallisuus-osaaminen

Laaja-alainen turvallisuuskäsitys

Toiminnassamme olemme ottaneet turvallisuuden eri osa-alueita; sekä niin "pehmeää turvallisuutta", eli sosiaalista turvallisuutta, kuin "kovaa turvallisuutta" eli paloturvallisuutta, teknologiaa ja rikosturvallisuutta mukaan.

Taloudellinen ajattelu ja talouden realiteetit kulkevat mukana kaikessa toiminnassa.

Tästä esimerkkinä emme esitä paloturvallisuuden kohentamiseksi ensisijaisesti huoneistokohtaista automaattista sammutuslaitteistoa, eli sprinklausta, joka maksaisi noin 5 000 € normaaliin kaksioon. Sen sijaan keskitymme palovaroittimien hankintaan, hoitoon ja toimivuuteen, alkusammutuksen osaamiseen ja avun hälyttämiseen sekä syttymisriskien minimoimiseen.

Mikäli ihminen on pienituloinen, jo muutaman euron palovaroitin ja siihen vuosittain ostetut, sekä vaihdetut paristot vaikuttavat kuukauden menoissa, ei ole realistista odottaa hänen sijoittavan turvallisuuteen juurikaan enempää.

Kodin paloturvallisuutta käsitellään palovaroittimien, liesiturvallisuuden, sähköturvallisuuden, alkusammutuksen ja poistumisturvallisuuden kautta. Tähän kuuluu myös kiinteistön turvallisuus poistumisteiden, roskien lajittelun ja kunnossapidon muodossa.

Kodin varautumisessa käydään läpi sitä, miten kotitalouksien tulisi varautua esimerkiksi pitkittyneeseen vesi- tai sähkökatkokseen tai ruoan jakelun häiriöihin. Esittelemme 72 tuntia -konseptia ja sen mukaisesti kotivaraa, sisälle suojautumista sekä missä oloissa varautuminen realisoituu.

Kotitapaturmien ehkäisyn osalta nostetaan esille tyypilliset kotitapaturmat sekä niiden estämiseksi olevia tuotteita.

Liikkumisen turvallisuudessa käsitellään sekä autolla, pyörällä, vesillä, että jalan liikkumisen turvallisuuteen vaikuttavia asioita.

Ensiapu osiossa käydään läpi ensiavun osaamisen ja uskaltamisen merkitystä sekä kerrataan tärkeimpiä henkeä pelastavan ensiavun toimia.

Taloudellisen turvallisuuden osiossa tuodaan esille oman talouden hoitoon liittyviä asioita, kotivakuutuksen, laskujen maksun ja ennakoinnin tärkeys sekä henkilöllisyystodistuksen, verkkopankin tunnusten ja salasanojen yksityisyys ja salassapito.

Ihmisen fyysistä turvallisuutta käsitellään ihmisoikeuksien ja Suomen lakien noudattamisen näkökulmasta, nostaen samalla esiin erilaisia tuotteita ja tapoja, joilla omaa ja toisen turvallisuutta voidaan parantaa.

Turvallisuuden tunne

Ihmisen oma tuntemus turvallisuudesta vaikuttaa toimintatapoihin ja sitä kautta turvallisuuteen ja elämänlaatuun. Hän voi kokea olonsa turvattomaksi ilman selkeää syytä. Kokiessaan olonsa turvattomaksi, ihminen saattaa eristäytyä ympäröivästä yhteiskunnasta ja pysytellä vain kodissaan tai vältellä tiettyjä paikkoja ulkona liikkuessaan.

Erilaisten asioiden uutisointi, sekä Suomesta että vanhasta kotimaasta, voi vaikuttaa maahanmuuttajalla turvallisuuden tunteeseen myös Suomessa.

Maslow'n tarvehierarkia teorian mukaan tarve turvallisuuteen tulee heti fyysisten hengissä säilymisen perustarpeiden, eli hengitysilman, ruoan, juoman ja lämmön jälkeen.

Sisäisen turvallisuuden portaalissa TUOVIssa käsitellään turvallisuuden tunnetta Turvallisuuden tunne ja avunsaanti

Turvallisuutta ja turvallisuuden tunnetta parantaa:

  • Riskien tunnistaminen ja selkeät toimintaohjeet tunnistettuihin riskeihin.

  • Turvallisuusvälineet huollettu ja paikoillaan, niiden käytön osaaminen kunnossa.

  • Ihmisen sosiaalinen turvaverkko on kunnossa, hän ei koe jäävänsä yksin.